«10ο Thessaloniki Animation Festival»

 

Το «10ο Thessaloniki Animation Festival» διοργανώνεται από την AddArt ΜΚΟ χάρη στη συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι ημερομηνίες πραγματοποίησής του ορίζονται στις 17/10/2024 με 30/10/2024. 



Το δια ζώσης κομμάτι του φεστιβάλ, θα λάβει χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις 17 έως και τις 21 Οκτωβρίου, ενώ το ψηφιακό σε online πλατφόρμα μέσω του tafestival.gr από τις 22 έως τις 30 Οκτωβρίου.



Στην Αποθήκη Δ΄ το κοινό θα απολαύσει ένα άκρως εορταστικό πρόγραμμα, καθώς φέτος γιορτάζουμε τη δέκατή μας διοργάνωση! Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ειδικές δράσεις εικονικής πραγματικότητας και παρουσιάσεις παιχνιδιών, διεθνή και πανελλήνιο διαγωνισμό animation, ειδικά αφιερώματα, μία Οσκαρική μεγάλου μήκους ταινία, ομιλίες, masterclasses και πολλά ακόμα.





Παράλληλα, το θεσμοθετημένο πλέον Balkan Animation Pitching Forum θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στον χώρο του φεστιβάλ, φέρνοντας κοντά τους δημιουργούς με παραγωγούς, αλλά και την ίδια τη διοργάνωση. Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής θα είναι αφιερωμένα στους μικρούς μας φίλους με το παιδικό πρόγραμμα TAF Kids. Τέλος, Παρασκευή και Δευτέρα, 18 & 21 Οκτωβρίου, το TAF θα επισκεφτούν σχολικές τάξεις και θα παρακολουθήσουν επιλεγμένες ταινίες ποικίλης θεματολογίας, κατάλληλες για παιδιά και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.


Παρουσίαση & play test της gaming πλατφόρμας “Couch Heroes”


Το Couch Heroes φέρνει έναν νέο τύπο Πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης που αναδεικνύει τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του gaming. Ο δημιουργός του Couch Heroes, Βαρδής Βαρδινογιάννης, θα βρίσκεται μαζί μας ώστε να παρουσιάσει επί σκηνής αυτή την τεράστια διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα. Οι παίκτες θα μπορούν να συναντήσουν άλλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για το gaming, και να απολαύσουν ολοκαίνουργια επιτεύγματα και ανταμοιβές από τα πιο αγαπημένα τους παιχνίδια.


Μια μέρα στην αρχαία Ακρόπολη των Αθηνών | Chronoscope VR


Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα θαύματα της αρχαίας ιστορίας, όπως ποτέ άλλοτε, με το “Μια μέρα στην αρχαία Ακρόπολη των Αθηνών” – μια διαδραστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένη από την Chronoscope VR. Αυτό το καθηλωτικό ταξίδι, στο οποίο θα μας καθοδηγήσει ο δημιουργός του Chronoscope VR, Γιώργος Ζηστανάκης, προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό εκπαίδευσης και εξερεύνησης, επιτρέποντάς στους επισκέπτες του φεστιβάλ να περπατήσουν στα ιστορικά μονοπάτια, να θαυμάσουν τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και να βιώσουν την καθημερινή ζωή της Αθήνας στην χρυσή της εποχή, όλα από την άνεση ενός VR headset.


Το Οσκαρικό "Το Αγόρι και ο Ερωδιός" του Miyazaki έρχεται στο TAF


Καθώς γιορτάζουμε τα 10 μας χρόνια, ήταν στόχος μας να εμπλουτίσουμε το φεστιβάλ μας με παραπάνω δράσεις, ειδικά αφιερώματα, αλλά και μέσω της προσθήκης μιας μεγάλου μήκους ταινίας στο φετινό πρόγραμμα. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να φανταστούμε έναν εμβληματικότερο τρόπο από το να τιμήσουμε έναν πραγματικό δάσκαλο του είδους, τον Hayao Miyazaki, ο οποίος έχει καθορίσει με τη γραφή και το σχέδιό την τέχνη του animation και έχει δημιουργήσει ένα μαγικό σύμπαν, καταφύγιο για πλήθος ανθρώπων. Οι θεατές μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, με ελεύθερη πάντα είσοδο, την τελευταία του, βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, κατά τη διάρκεια του φετινού TAF.




Αφιέρωμα σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινούμενης Εικόνας


Το TAF, σε συνεργασία με το Etiuda & Anima  International Film Festival φέρνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το πρότζεκτ “Polish School of Animation: Male Eye, Female Heart”, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας και του Πολωνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Το block θα προλογίσουν οι καλλιτέχνες Konrad Głąbek και Emilia Gondek. Επιπλέον, το TAF ενώνει τις δυνάμεις του με το Pixelatl Guadalajara Festival, το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης των δημιουργών της Λατινικής Αμερικής. Το κοινό μας θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει ένα ειδικό αφιέρωμα από ταινίες που εξυμνούν την προσφορά της Λατινικής Αμερικής στο Κινούμενο Σχέδιο.  


“That’s What She Said”: Αφιέρωμα στις γυναίκες δημιουργούς


Το Animation Festival Network, είναι ένα δίκτυο που συνδέει πέντε κορυφαία φεστιβάλ animation από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE): Animafest Zagreb (Κροατία), Anifilm (Τσεχία), Fest Anča (Σλοβακία), Animest (Ρουμανία) και το Animateka (Σλοβενία). Οι Υπεύθυνοι Προγράμματος των φεστιβάλ αυτών, τονίζουν τη σημασία των γυναικείων φωνών στη βιομηχανία του Animation,  παρουσιάζοντας, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια ειδικά διαμορφωμένη συλλογή εξαιρετικών έργων από γυναίκες και θηλυκότητες, από τις πιο πρόσφατες διοργανώσεις των φεστιβάλ-μελών του AFN! Πριν την προβολή  του συγκεκριμένου block, ένα πάνελ γυναικών δημιουργών -καλεσμένων του φεστιβάλ- θα συζητήσουν και θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με την θηλυκή παρουσία στη βιομηχανία animation.


Αφιέρωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Όπως κάθε χρόνο,  έτσι και φέτος, θα έχουμε ειδικό αφιέρωμα “Humans Rights Animated” με τη συνεχή στήριξη του Select Respect, ενός δικτύου οργανώσεων κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το οποίο θα διοργανώσει προβολές για την προώθηση αυτού του μηνύματος. Τα μέλη-οργανώσεις αυτού του δικτύου είναι υπεύθυνα για την ανάδειξη της νικητήριας ταινίας στην κατηγορία και εκπρόσωπος αυτών θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα το βράδυ της απονομής των βραβείων.  

Το 5ο Pitching Forum του TAF 2024


Για 5η συνεχή χρονιά, το TAF συνεχίζει το επιτυχημένο «Balkan Animation Forum», την δράση του TAF για animated ταινίες, σειρές αλλά και νέα μέσα, εικονικής ήακόμη και επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία αποσκοπούν σε διανομή, τηλεοπτική προβολή και σε καλλιτεχνική έκθεση. Οι συμμετέχοντες του Pitching Forum θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους κατά τη διάρκεια του Pitching, ενώπιον κριτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από ειδήμονες παραγωγούς από όλο τον κόσμο.  


Χάρη στην πολύτιμη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ, πρώην ΕΚΟΜΕ), του Film Office (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), της ASIFA Hellas και της βραβευμένης εταιρίας animation software TOON BOOM τα νικητήρια projects θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα και άδειες χρήσης για τα προγράμματα Storyboard Pro 24 και Harmony της Toon Boom. Είμαστε υπερήφανοι που ένας νέος συνεργάτης μας, η XPPen, θα χορηγήσει στους δύο πρώτους νικητές από ένα Artist Pro 16 (Gen 2).


Διεθνής Διαγωνισμός Animation και Τελετή Απονομής Βραβείων
 TAF 10


Το TAF με συνέπεια στονχαρακτήρα του ως φεστιβάλ θα παρουσιάσει όπως κάθε χρόνο ένα πολυδιάστατοπρόγραμμα προβολών animated ταινιών μικρού μήκους. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει η τελετή απονομής βραβείων (1ης, 2ης και 3ης θέσης, βραβείο Storytelling, Σπουδαστικό βραβείο, βραβείο καλύτερης Ελληνικής παραγωγής, βραβείο Select Respect/Human Rights κ.ά.). Λόγω του επετειακού χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, όλοι οι νικητές θα κερδίσουν από μία δωρεάν συνδρομή για χρήση των λογισμικών Storyboard Pro ή Harmony από την TOON BOOM!


Καλεσμένοι του TAF 10


Για ακόμη μία χρονιά, η λίστα των καλεσμένων μας είναι εκλεκτή και περιλαμβάνει δυνατά ονόματα της διεθνούς και εγχώριας βιομηχανίας του θεάματος εν γένει και του animation ειδικότερα!   

  1. Λεωνίδας Χριστόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ (BAF Jury)

  2. Κακαρούντας Κωνσταντίνος: Παραγωγός της Dahouse Studio - Προέδρος της Asifa Hellas (BAF Jury)

  3. Ίριδα Ζιόγκα: Animator - Αντιπρόεδρος της Asifa Hellas (Masterclass speaker / TAF Jury)

  4. Alan Keane: Υποψήφιος για Emmy σεναριογράφος (Masterclass speaker)

  5. Allissoon Lockhart: Producer, Creator & Showrunner (Masterclass speaker / TAF Jury)

  6. Αλέκος Παπαδάτος: Storyboard Artist (Masterclass speaker)

  7. Ana Grgic: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai στη Ρουμανία (Masterclass speaker)

  8. Βαρδής Βαρδινογιάννης: Creative Director & CEO, Couch Heroes video game (Masterclass speaker)

  9. Γιώργος Ζηστανάκης: Game developer, Creative Director/Producer, Animator (Masterclass speaker)

  10. Μαρία Μαυροειδή: Παραγωγός - Διευθύντρια Παραγωγής στο Dahouse Studio (TAF Jury)

  11. Σιλένα Νικολοπούλου: Visual Development Artist & Illustrator (Masterclass speaker)

  12. Brian C. Morris: Καθ. Game Design στο American College Thessaloniki (Masterclass speaker)


Αυτά και άλλα πολλά πρόκειται να συμβούν στο πιο εορταστικό φεστιβάλ μας!

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........