Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»
Δεύτερα 23 και Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024
Θεατρική παράσταση: ΕΚΑΒΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ – από την ερευνητική ομάδα αρχαίου θεάτρου THEATRA II
ΧΩΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΗΝΗ
Η ερευνητική ομάδα THEATRA II, απαρτίζεται από καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές και ερασιτέχνες, προερχόμενους από ακαδημαϊκούς και καλλιτεχνικούς κλάδους.
Τα μέλη της έχουν ως κοινό ενδιαφέρον την εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην έννοια και τον χώρο στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Οργανώνει τις δραστηριότητές της υπό μορφή σεμιναρίων και διαλέξεων κατά κύριο λόγο στο Παρίσι.
Ανοίγει και προωθεί τον διάλογο ανάμεσα στην ανάλυση του θεατρικού κειμένου και τα στοιχεία που ορίζουν τον σκηνικό χώρο, για να συνεχίσει την έρευνα πάνω στη χωροθέτησή του, τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό θέατρο. Κάθε καλοκαίρι η ερευνητική ομάδα οργανώνει ένα συνέδριο – εργαστήριο στην Ελλάδα και παραστάσεις. Προτείνονται επίσης, και παρουσιάσεις /παραστάσεις σε δημαρχεία και σχολικές μονάδες.
Σκοπός της έρευνας είναι η ερμηνευτική ανάλυση του κειμένου, να οδηγεί στη «χωροθέτηση» του έργου ούτως ώστε η σημασία κάθε μέρους της τραγωδίας να εμφανίζεται επί σκηνής μέσω της δομής του χώρου. Η δόμηση αυτή πραγματοποιείται μέσω του Χορού.
Ο εννεαμελής Χορός κινούμενος δημιουργεί γεωμετρικά σχήματα τα οποία: ορίζουν τον σκηνικό χώρο, μέσα στον οποίο καλούνται οι πρωταγωνιστές να ενσαρκώσουν τους ρόλους τους, τονίζουν το περιεχόμενο και τη δραματική ένταση του κάθε μέρους (Πρόλογος, Πάροδος, Επεισόδια και Στάσιμα) και εντέλει καθορίζουν το σφυγμό της παράστασης. Η παράσταση του έργου στην Ελλάδα δίνεται στα Ελληνικά σε μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου.
Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου επιμελήθηκε η θεατρολόγος-ελληνίστρια, κυρία Jacqueline Razgonnikoff, με απόλυτο σεβασμό προς τα κατά ποιόν και τα κατά ποσόν μέρη της τραγωδίας. Τη διδασκαλία των ηθοποιών επιμελήθηκε η κυρία Ανδρομάχη Μοντζολή. Την χωροθέτηση, υπογράφει το σύνολο της ομάδας THEATRA II υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μιράντας Σκουλάτου.
Την πρωτότυπη μουσική, που επενδύει το έργο, συνέθεσε ο κύριος Νίκος Φωτίου. Τα λυρικά μέρη της τραγωδίας είναι ηχογραφημένα με τις φωνές της Jacqueline Razgonnikoff και της Μιράντας Σκουλάτου. Τα κοστούμια, λιτά και σχεδιασμένα από μέλη της ομάδας, με χρώματα μελετημένα, συμπληρώνουν τη σύνθεση.
Τους ρόλους υποδύονται μέλη της ομάδας αποφοίτων Κρήτης του Θεάτρου της Ημέρας, καθώς και ερασιτέχνες ηθοποιοί από το Ηράκλειο, ενώ ο χορός απαρτίζεται από Έλληνες και Γάλλους ερευνητές.
Η παράσταση εκτελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρα έναρξης: 21:00 || Είσοδος Ελεύθερη
Υποστήριξη: Δήμος Ηρακλείου
Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»
“Italian Film Days 2024”
Προβολή της ταινίας: Προβολή της ταινίας: ΣΧΕΔΟΝ ΟΡΦΑΝΟΣ
Είδος: Κωμωδία Δράμα, Διάρκεια: 1h 40m, Έτος παραγωγής: 2022
Σκηνοθέτης: Umberto Carteni Πρωταγωνιστούν: Vittoria Puccini, Riccardo Scamarcio
Υπόθεση: Η ιστορία του Valentino και της Costanza που ίδρυσαν μια άκρως επιτυχημένη μάρκα στη σχεδιαστική σκηνή του Μιλάνου.
Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώνεται σήμερα το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου “Italian Film Days 2024”, στον Δημοτικό θερινό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, με την προβολή της ταινίας «Σχεδόν Ορφανός» η όποια είχε ακυρωθεί λόγω καιρού.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο IMAGO και το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας στο Ηράκλειο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΚΑΖΑΛΙ.
Οι ταινίες, σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, επιλέχτηκαν από τις πιο πρόσφατες παραγωγές του ιταλικού κινηματογράφου και εισέπραξαν την πλήρη αναγνώριση κριτικής και κοινού.
Ώρα έναρξης: 21:00 || Είσοδος Ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.heraklionculture.gr/
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου