Το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ)

 Οι ανάγκες των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών αυξάνονται με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η προσαρμογή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις ανάγκες των κοινωνιών είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση που προέρχεται από τις νέες οδηγίες της Ε.Ε. με αφετηρία την κυκλική οικονομία και το μεγάλο στοίχημα της μείωσης παραγωγής των αποβλήτων.


Τα σημερινά συστήματα όπως τα γνωρίζουμε και έχουν εφαρμοστεί από την τοπική αυτοδιοίκηση καθημερινά γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά και κοστοβόρα στην εφαρμογή τους .


Το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ) αποτελεί ένα οικονομική εργαλείο στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, που στηρίζεται στη συνεργασία των αρχών της περιβαλλοντικής πολιτικής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού». Το εν λόγω σύστημα εφαρμόζει χρεώσεις σε ένα νοικοκυριό, οι οποίες κυμαίνονται αναλόγως με την ποσότητα των αποβλήτων που τίθενται στους αρμόδιους φορείς προς διαχείριση. 


Αποτελεί ένα σύστημα μεταβλητής κοστολόγησης του τομέα των υπηρεσιών διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο στηρίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο βασικότερος στόχος που θέτει το σύστημα ΠΟΠ αποτελεί η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θεσπίζει οικονομικά κίνητρα και εγκαθιδρύει συστηματικά προγράμματα ανακύκλωσης.


Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας και οι ανάγκες στην διαχείριση απορριμμάτων είναι πολυπαραμετρικές και πρέπει να εμπλέξουν τους ανθρώπινους πόρους σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες διαχείρισης που θα δώσουν ένα αποτέλεσμα που στόχο θα έχει την άμεση εμπλοκή του δημότη και το οδοιπορικό για την κοινωνία με μηδενικά απόβλητα.


Η Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΜ Μασταμπά -Ατσαλένιου του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια πραγματοποίησε παρουσίαση της δράση: «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ» οι νέες τάσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα όσο ποτέ πριν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν καινοτόμες δράσεις που σκοπό έχουν την μείωση της παραγωγής των αποβλήτων και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θεσπίζει την ευθύνη του παραγωγού στην διαχείριση των απορριμμάτων.


Κατά την παρουσίαση της δράσης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία αναπτύχθηκαν τα συστήματα που παρέχει σήμερα η τεχνολογία προκειμένου να δοθούν νέες αποτελεσματικότερες προοπτικές στην διαχείριση του συστήματος προσωρινής αποθήκευσης, ταυτοποίησης και συλλογής των απορριμμάτων.


Η Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΜ Μασταμπά - Ατσαλένιου προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου, με σκοπό την συζήτηση επί της εφαρμογής του συστήματος «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ» στο Δήμο Ηρακλείου.


 Η πόλη μας έχει ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες που καθιστούν την χρέωση των τελών καθαριότητα δικαιότερη και επιβαρύνουν περισσότερο τον δημότη που παράγει μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων, ενώ επιβραβεύει το δημότη που περιορίζει την παραγωγή συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην συλλογική προσπάθεια της μετάβασης σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 19/9/2024

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........