Ο τελευταίος ένοικος της μονής Παναγία Γκουβερνιώτισσα ο αείμνηστος Μιλτιάδης Καλογεράκης

Ο τελευταίος ένοικος της μονής Παναγία Γκουβερνιώτισσα ήταν ο αείμνηστος Μιλτιάδης Καλογεράκης .


Γόνος μιας πλούσιας οικογένειας των Ποταμιών, με έξι παιδιά, όμως ο μόνος που έμεινε στη ζωή ήταν ο Μιλτιάδης ο οποίος παρά την πλούσια καταγωγή του έμεινε στη ζωή χωρίς στέγη , χωρίς περιουσία και με κινητικά προβλήματα.



Τα μισογκρεμισμένα κτίρια της μονής, που δεν διέθεταν ούτε πόρτες ούτε παράθυρα και μπαινόβγαιναν τα κατσίκια των κτηνοτρόφων, έγιναν το καταφύγιο του.
Ο Μιλτιάδης έμεινε κάποια χρόνια στην Γκουβερνιώτισσα, περίπου στη δεκαετία του ΄70 και οι ελάχιστοι επισκέπτες τον είχαν ταυτίσει με το Βυζαντινό μοναστήρι.


Ήταν μια μορφή ασκητική, που ενέπνεε σεβασμό και η σοφία της ζωής του έδινε τα χαρακτηριστικά ενός λόγιου.
Τις δύο φωτογραφίες που αναρτήσαμε μας παρέδωσε ο συγχωριανός μας Αντώνης Αποστόλου Παπαδάκης ο οποίος σήμερα είναι διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης (και τον ευχαριστούμε θερμά).


Προέρχονται (οι φωτογραφίες) από το προσωπικό αρχείο του πατέρα του Απόστολου Παπαδάκη του Αντωνίου ο οποίος ήταν διευθυντής στη Σιβιτανίδειο Σχολή ,διέθετε – τα χρόνια εκείνα – φωτογραφική μηχανή και απαθανάτιζε σε κάθε επίσκεψη του πρόσωπα και γεγονότα.


Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται ο ίδιος να συνομιλεί με τον αείμνηστο Μιλτιάδη μπροστά στο ναό της Γκουβερνιώτισσας, ενώ δίπλα τους κάθεται η αείμνηστη Παπαδιά μητέρα του Απόστολου.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........