Ο Μανόλης Παπαστεφανάκης με καταγωγή απο το Μαγαρικάρι

Ο Μανόλης Παπαστεφανάκης (γεννήθηκε στο Μαγαρικάρι Νομού Ηρακλείου, το 1940 - και έφυγε απο την ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου 2024) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος διατέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός.

Γεννήθηκε το 1940 στο Μαγαρικάρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και άσκησε τη δικηγορία. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική και υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου.


Ήταν βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 1990 και από το 1993 έως το 1996.

Τον Φεβρουάριο του 1987 διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, οπότε και ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ). 


Τον Μάρτιο του 1989 έγινε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς που έληξε η θητεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, σε ηλικία 84 ετών



Ο Μανόλης Παπαστεφανάκης είχε «πρωταγωνιστήσει» σε ένα από τα πιο γνωστά εκλογικά «θρίλερ» που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Κρήτη, αν όχι σε όλη την Ελλάδα.


Ο Μανόλης Παπαστεφανάκης είχε «πρωταγωνιστήσει» σε ένα από τα πιο γνωστά εκλογικά «θρίλερ» που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Κρήτη, αν όχι σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν 1998 όταν ο Μανόλης Παπαστεφανάκης έχανε τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου από τον Κώστα Ασλάνη για μόλις 27 ψήφους!  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Εκείνη τη χρονιά, διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου πέντε άνδρες: o Κώστας Ασλάνης (ΠΑΣΟΚ), ο Μανόλης Παπαστεφανάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Μανόλης Παπαχατζάκης (Ν.Δ.), ο Μανόλης Βασιλάκης (“Ηράκλεια Πρωτοβουλία”) και ο Στέλιος Ορφανός (ΚΚΕ). Τα αποτελέσματα του α’ γύρου δεν προμήνυαν επουδενί το “θρίλερ” που θα ακολουθούσε μία εβδομάδα μετά.

Στις 11 Οκτωβρίου λοιπόν, ο Κώστας Ασλάνης συγκέντρωσε 19.884 ψήφους (37,9%), ο Μανόλης Παπαστεφανάκης 11.669 (22,20%), ο Μανόλης Παπαχατζάκης 10.973 (20,90%), ο Μανόλης Βασιλάκης 7.086 (13,50%) και ο Στέλιος Ορφανός 2.903 (5,5%). Οι δύο πρώτοι σε ψήφους πήγαν σε δεύτερο γύρο, την ώρα που ο Μανόλης Παπαχατζάκης είχε ταχθεί υπέρ του Κώστα Ασλάνη. Η εν λόγω στάση του είχε, μάλιστα, κατακριθεί από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά, ο Ασλάνης εκλέχτηκε εκ νέου δήμαρχος Ηρακλείου με 24.362 ψήφους, ενώ ο Μανόλης Παπαστεφανάκης συγκέντρωσε 24.335 ψήφους.

Με στοιχεία απο την https://www.neakriti.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........