«Δημόσιος χώρος ισομοιρασμένος σε όλους» Στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Πάρκο Γεωργιάδη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός

 Στις εκδηλώσεις για εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου στο Πάρκο Γεωργιάδη με το Συλλόγο ΗΡ.Υ.Δ.Α. (Σύλλογος για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό Ηρακλείου Κρήτης),συμμετείχε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μαζί με τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας, Περιβάλλοντος& Ενέργειας Νίκο Γιαλιτάκη και Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη.


Με κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων «Δημόσιος χώρος ισομοιρασμένος σε όλους», Αλέξης Καλοκαιρινός έστειλε το μήνυμα ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη μέσω της κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοδρομίων, που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση από τις γειτονιές στο Κέντρο της πόλης. 


Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθούν από το Δήμο Ηρακλείου σε χρήση 66 ηλεκτρικά ποδήλατα. Ειδικότερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισε για τους στόχους της Δημοτικής Αρχής: «Η κινητικότητα είναι προφανώς ένα ζωτικό θέμα το οποίο αφορά όλους μας και έχει πάρα πολλές πλευρές. 


Ενδεικτικά σας λέω ότι αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν σε χρήση τα 66 ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία έχει αποκτήσει ο Δήμος και θα είναι διαθέσιμα στους δημότες από σημεία από τα οποία θα μπορούν να τα παίρνουν, να τα χρησιμοποιούν και να τα παραδίδουν πάλι, αλλά βέβαια το ζήτημα της κινητικότητας είναι τόσο κομβικό που είναι μέρος των κεντρικών μας σχεδιασμών.


Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσα ένα πρόγραμμα για την κατασκευή πεζοδρομίων που θα συνδέουν τις γειτονιές, με το κέντρο της πόλης, σε αυτό δίνω και προσωπικά πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μία πόλη στην οποία έχουμε την αίσθηση ότι οι αποστάσεις είναι αγεφύρωτες, αν δεν χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο μεταφοράς και το οποίο βέβαια κατά προτίμηση είναι το αυτοκίνητό μας ή το μηχανάκι μας και αυτό δημιουργεί μια αλυσίδα από ζητήματα τα οποία ανακυκλώνονται και δημιουργούν αδιέξοδα τελικά στην πόλη και η ίδια η πόλη γίνεται αδιέξοδη. 

Αυτό, συνέχισε, ο Δήμαρχος είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτή την

πολύ βασική συνθήκη που για μένα είναι και ένα πολύ βασικό δικαίωμα του δημότη, εξηγώντας ότι κεντρικός στόχος είναι: Να μπορεί να περπατήσει, να κινηθεί ο ίδιος ο δημότης, να κινηθεί με το καροτσάκι του, να κινηθεί με την παρέα του, με τα πόδια, χωρίς εμπόδια όπως κάνουν όλοι οι κάτοικοι των πόλεων, στον αναπτυγμένο κόσμο. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για τις πόλεις, πόλεις που δεν το έχουν αυτό είναι πόλεις με μια βασική αναπηρία, στο δημόσιο χώρο. 


Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο να κάνουμε εμείς για να φτιάξουμε αυτό το περιβάλλον αλλά το έχουμε βάλει σε προτεραιότητα και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα μέρος της επανάστασης του αυτονόητου και πρέπει να την υπηρετήσουμε. Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους, να το ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε και σε κάποιο βάθος χρόνου να το φέρουμε σε ένα καλό σημείο.


Ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρακολούθησε μαζί με τους Αντιδημάρχους, την Πρόεδρο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Θεοδοσία Αγγελιδάκη και μέλη της Κοινότητας, τα μέλη του Συλλόγου ΗΡ.Υ.Δ.Α, τους γονείς και τα παιδιά, τις δράσεις στο Πάρκο Γεωργιάδη, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων την ανάγνωση παραμυθιών και ζωγραφική.

Μιλώντας στα μέλη του νεοσύστατου συλλόγου, στους γονείς και τα παιδιά ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος γνωρίζει και κατανοεί τα ζητήματα που τους απασχολούν και ότι υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ωστόσο σημείωσε ότι θα στόχος θα είναι ένα περιβάλλον που θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και τα παιδιά: «Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και βέβαια η υποστήριξη αυτή πρέπει να γίνεται προς εσάς συγγενείς γονείς πάνω απ΄όλα. 


Πρέπει υποστηρίξουμε εσάς και τα παιδιά και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα πίσω, πρέπει να αισθανόμαστε όλοι ότι έχουμε αυτό που μας αναλογεί και αυτό που δικαιούμαστε, είναι ένα μέρος του Δικαιώματος στην πόλη αυτό, ευαίσθητο και σημαντικό και θέλω να σας ευχαριστήσω, και να σας πω ότι είμαστε εδώ θα είμαστε κοντά σας και ήδη έχουμε πει ότι γι αυτό το νεοσύστατο σύλλογο, θα συζητήσουμε να δούμε και τη δική σας τη οπτική που θα συνθέσουμε με άλλα δεδομένα τα οποία έχουμε ή συγκεντρώνουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος.


Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στο παρελθόν λέγοντας ότι το ζήτημα της διαφορετικότητας που έχει να κάνει με τις νοητικές ικανότητες, είναι κάτι που τον έχει απασχολήσει αρκετά χρόνια πριν βρεθεί στη θέση του Δημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να αναφερθώ και σε μια δουλειά την οποία είχαμε κάνει και αυτό νομίζω ότι αξίζει να φτάσει στα χέρια σας. Πρόκειται για το Σαρανταβότανο, το βιβλίο το οποίο εκδώσαμε σε συνεργασία με τις δομές της Ειδικής Αγωγής και ιδιαίτερα με τη Νικολέτα Σαμαρά, πριν από μερικά χρόνια, ήταν μια συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το οποίο δεν περιορίζεται στην ιστορία της Κρήτης αλλά ενεργεί στο δημόσιο χώρο και εδώ μιλάμε για το δημόσιο χώρο που πρέπει να είναι ισομοιρασμένος, για όλους».


Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης επεσήμανε τα εξής:

«Το Ηράκλειο έχει κάνει αρκετά βήματα στη λογική της Βιώσιμης Κινητικότητας και δεν είναι τυχαίο το ότι έχει βραβευτεί για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του.

Η συμπερίληψη και η μικροκινητικότητα στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κινητικότητας είναι στις βασικές προτεραιότητες, της Δημοτικής Αρχής, με διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις. Το Ηράκλειο έχει πλέον πεζοδρομηθεί, σε πολύ μεγάλο του τμήμα, υπάρχουν δράσεις οι οποίες ευνοούν τη μετακίνηση όπως η αστική και Δημοτικές γραμμές των κ.α ώστε να φτάσουν οι πολίτες να κινούνται με εναλλακτικά μέσα μετακίνησης».


Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΗΡ.Υ.Δ.Α Γιώργος Σπαγουλάκης ευχαρίστησε το Δήμο Ηρακλείου για τη συνεργασία και την πρόσκληση στις εκδηλώσεις τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα.

Το τέλος της εκδήλωσης περιλάμβανε και προσομοίωση πρόσκρουσης με την ειδική μονάδα του Κέντρου Βιωματικής εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας στην οποία έλαβαν μέρος ο Αλέξης Καλοκαιρινός και οι Αντιδήμαρχοι με την ταχύτητα πρόσκρουσης να έχει καθοριστεί στα 6 χλμ την ώρα με το Δήμαρχο Ηρακλείου να καλεί τους πολίτες να φορούν ζώνη ασφαλείας και μέσα στην πόλη: «Και μέσα στην πόλη σε κάθε μετακίνηση πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να φορούμε τη ζώνη και να κινούμαστε με μικρές ταχύτητες και πρέπει να είναι όλοι οι επιβάτες με τη ζώνη ασφαλείας. 


Καθώς ακόμη και σε μια σύγκρουση με 6 χιλιόμετρα ασκείται ισχυρότατη δύναμη στο σώμα από την πρόσκρουση» Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επισκέφθηκε και το παζάρι για το «Σπίτι των Αγγέλων» που διοργανώνει στο Πάρκο Γεωργιάδη, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου και είχε σύντομη συνάντηση με την πρόεδρό του Μαίρη Παχιαδάκη.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........