whoownsthemedia.gr : Η πρώτη έρευνα που εξετάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των media στην Ελλάδα

 


Ένα longread δεν είναι αρκετό για να χωρέσει τα ευρήματα μίας έρευνας που κράτησε 18 μήνες και εξετάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεγάλων μιντιακών ομίλων. 



Προκειμένου λοιπόν να χωρέσει και να αποτυπώσει όλα τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα του Solomon παρουσίασε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 στην ΠΛΥΦΑ σε μία full house βραδιά, το whoownsthemedia.gr , τη νέα διαδραστική ελεύθερα προσβάσιμη πλατφόρμα, που αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής των συμφερόντων των κορυφαίων επιχειρηματιών  πίσω από τους κυρίαρχους μιντιακούς ομίλους στη χώρα. 



Την βραδιά άνοιξαν οι stand - up comedians Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και Χρύσα Κατσαρίνη με τον πιο καυστικό τρόπο. Έπειτα τον λόγο πήραν οι δημοσιογράφοι Δανάη Μαραγκουδάκη, Ηλιάνα Παπαγγελή, Κορίνα Πετρίδη, Ελίζα Τριανταφύλλου, και η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, πρώην project manager από το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, πριν δώσουν την σκυτάλη στο κοινό για έναν γόνιμο και ζωντανό διάλογο. 


Η έρευνα του Solomon

Έχοντας ερευνήσει χιλιάδες έγγραφα ισολογισμών, εταιρικών ανακοινώσεων, δικαστικών αποφάσεων και εμπορικά μητρώα σε περισσότερες από 30 χώρες, το Solomon εντόπισε σχεδόν 800 εταιρείες που σχετίζονται με ιδιοκτήτες ελληνικών μίντια σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο αθλητισμός και το real-estate, σε χώρες όπως η Κύπρος, τα Νησιά Μάρσαλ και η Λιβερία.



Γιάννης και Θεμιστοκλής Αλαφούζος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, Θόδωρος Κυριακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Βίκτωρ Ρέστης, και Ιβάν Σαββίδης είναι οι επιχειρηματίες που ερευνήθηκαν μέχρι στιγμής. 

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο whoownsthemedia.gr σε ένα πλέγμα που, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει την τάση που εδραιώνεται, του τρίπτυχου ιδιοκτησίας «MME - αθλητισμός - ναυτιλία». Η παρούσα βάση δεδομένων στην οποία μπορεί να περιηγηθεί κανείς, δεν είναι εξαντλητική, αλλά φιλοδοξεί να συνεχίσει να ενημερώνεται και να εμπλουτίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα περισσότερων μιντιαρχών, καθώς και με media stories που σχετίζονται με το θέμα. 


Σήμερα μπορεί κανείς να διαβάσει: 

  • ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΜΜΕ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ [εδώ

  • ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ VOULIWATCH ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ [εδώ]

  • EXPLAINER: OFFSHORE, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ [εδώ]

  • ΤΟ «MANIFESTO» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ [εδώ]

Η έρευνα υποστηρίζεται από το διεθνές ερευνητικό δίκτυο OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας Ciren, την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, το Free Press Unlimited (FPU), τους Reporters Without Borders (RSF), το European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, το European Federation of Journalists (EFJ) και το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Όλη η έρευνα στο whoownsthemedia.gr  

---

Στηρίξτε το Solomon πατώντας εδώ.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........