Τα Αγκαζέ λεωφορεία

  ΕΛΛΑΔΑ Αγκαζέ «"Αγκαζέ" στα Ιωάννινα λέμε τα ναυλωμένα δρομολόγια μέσα στην πόλη», μου απαντάει. «Και γιατί "αγκαζέ" κι όχι "ρεζερβέ"; Επειδή κινείται;», επιμένω εγώ. «Τι να σου πω, αδελφέ μου, αυτές είναι ιστορικού τύπου ερωτήσεις.  


Καθόμουν σε ένα από τα κυλικεία της εστίας φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ήταν μεσημέρι, ο ήλιος έκανε περίεργα παιχνίδια με το φως. Παρά τη ζέστη, είχε δροσιά. Χάζευα τα φύλλα να χαϊδεύονται από τον αέρα μεταξύ τους, ώσπου η ματιά μου έπεσε πάνω του. 


Η ηλεκτρονική του ταμπέλα έγραφε με κεφαλαία γράμματα «ΑΓΚΑΖΕ». Λέω, δεν μπορεί, είμαι κουρασμένος. Τσέκαρα ξανά, δεν έκανα λάθος. «Τι σόι δρομολόγιο είναι τούτο;», αναρωτήθηκα και κατέβηκα γρήγορα τις σκάλες για να το πλησιάσω. Ήταν σταθμευμένο στην άκρη του πάρκινγκ με ανοιχτές τις πόρτες. 


φωτ - Chania Crete by Nikos 

Έφτασα μπροστά στο λεωφορείο. Ο οδηγός του με κοιτούσε παράξενα. Παράξενα τον κοιτούσα κι εγώ. Πού, άραγε, να πηγαίνει το δρομολόγιο «ΑΓΚΑΖΕ»; Μήπως ήταν κάποιο νέο τύπου μαγαζί στα Γιάννενα; «Σαν το ΙΚΕΑ θα ’ναι», σκέφτηκα, το οποίο αναγράφεται στα δρομολόγια πολλών πόλεων. Καλά, κι αν είναι μαγαζί, τι μπορεί να πουλάει με αυτό το όνομα; Προικιό; Μήπως είναι κανένα προχωρημένο στριπτιζάδικο; Δεν άντεχα άλλο την συζήτηση εντός μου, οι απορίες με βασάνιζαν. 


Αποφάσισα να ρωτήσω τον οδηγό περί τίνος πρόκειται. «"Αγκαζέ", εδώ πέρα, λέμε τα ναυλωμένα δρομολόγια μέσα στην πόλη», μου απαντάει. «Και γιατί "αγκαζέ" κι όχι "ρεζερβέ"; Επειδή κινείται;», επιμένω εγώ. «Τι να σου πω, αδελφέ μου, αυτές είναι ιστορικού τύπου ερωτήσεις. Γιατί δεν παίρνεις την εταιρεία;». 


Έτσι κι έκανα. Λοιπόν, η εταιρεία «Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε», τα λεωφορεία δηλαδή της πόλης, νοικιάζουν τα οχήματά τους σε ενδιαφερόμενους για μικρές αποστάσεις. Τα δρομολόγια, τα οποία εκτελούνται σε ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων από το κέντρο, για να θεωρούνται αστικά, κοστίζουν από 55 έως 85 ευρώ, ανάλογα την απόσταση. Συνήθως, τα χρησιμοποιούν σχολεία που θέλουν να μετακινηθούν εντός πόλης και δεν τους συμφέρει να νοικιάσουν πούλμαν. 


Όπως με πληροφόρησαν από την εταιρεία, νυχτερινά δρομολόγια δεν υπάρχουν, ενώ η περίοδος που έχει τη μεγαλύτερη κίνηση είναι ο χειμώνας. Παρά τη διάθεση του υπαλλήλου να με εξυπηρετήσει, δεν κατόρθωσα να μάθω ποιος εμπνεύστηκε το «ΑΓΚΑΖΕ». Τον ρωτάω αν, όσο καιρό δουλεύει, του έχει τύχει καμιά περίεργη ιστορία που αξίζει να γράψω, π.χ. να το πήρε ο γαμπρός για να πάει στην εκκλησία. 


«Όχι, τίποτα περίεργο», μου απαντάει αργά, σαν να σκεφτόταν κάτι, και προσθέτει επιφυλακτικός. «Κοιτάξτε, το χρησιμοποιούν στις κηδείες, για να μεταφέρουν τους συγγενείς από το σπίτι στην εκκλησία, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο…». 

https://www.protagon.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........