Ο Πύργος Γιαννουδίου ή Πύργος Γιουλούντα στον δήμο Ρεθύμνης

  Το Γιαννούδι είναι ένα μικρό χωριό σε απόσταση 6,5 χιλομέτρων από το Ρέθυμνο και σε υψόμετρο 110 μέτρων με 96 κάτοικους. Πρώτες ιστορικές αναφορές υπάρχουν από το 1577.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένας τριώροφος πύργος που κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας.




Ο πύργος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με περιβάλλοντα χώρο 15 μ. γύρω του.

Με βάση την τεχνοτροπία κατασκευής, ο πύργος χρονολογείται στην πρώιμη περίοδο της Τουρκοκρατίας, περί τα τέλη του 17ου ή αρχές του 18ου αιώνα.


Ο πύργος δεν αναφέρεται από ιστορικές πηγές και δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης. Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Γιουλούντα.



Πρόκειται για πυργοκατοικία με οχυρωματικά στοιχεία. Ανήκει στην κατηγορία των στενομέτωπων κτιρίων και αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Το κατώτερο τμήμα του διαμορφώνεται με σκάρπα, η οποία ορίζεται με «cordone» στις γωνίες του κτίσματος.


Το ισόγειο έχει είσοδο από βόρεια, μέσω της οποίας επικοινωνεί με το μεταγενέστερο διώροφο κτίσμα, που βρίσκεται δίπλα. Η πρόσβαση στον πρώτο όροφο γίνεται με εξωτερική σκάλα από την δυτική πλευρά. 

Ο δεύτερος όροφος με ζεύγη ορθογώνιων παραθύρων, από τη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά, είχε ξύλινο μεσοπάτωμα (το οποίο δεν διασώζεται) και επικοινωνούσε με τον πρώτο όροφο με ξύλινη σκάλα.


Στη δυτική πλευρά βρίσκεται το τζάκι, κατασκευασμένο από λαξευτή λιθοδομή, το οποίο φέρει εξωτερικά την εξέχουσα, ημικυκλικής διατομής, καμινάδα που στηρίζεται σε φουρούσια.


Στο στηθαίο του δώματος και στους εξωτερικούς τοίχους του πρώτου και δευτέρου ορόφου ανοίγονται σχισματοειδείς τυφεκιοθυρίδες, που φανερώνουν τον οχυρωματικό χαρακτήρα του κτίσματος.

Στην ΒΑ και ΒΔ γωνία του στηθαίου του δώματος υπάρχουν μικρά φουρούσια που δείχνουν ότι εκεί είχαν κατασκευαστεί «κλουβιά» δηλαδή ενετικού τύπου φυλάκια τα οποία δεν σώζονται.

https://www.kastra.eu/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........