Παρουσίαση εξωτερικών απινιδωτών σήμερα στο Παγκρήτιο Στάδιο στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης

 Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ»,  που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσίαση της λειτουργίας των εξωτερικών απινιδωτών, που τοποθετούνται ήδη σε πολυσύχναστα σημεία και σε αθλητικούς χώρους  σε όλη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, η Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξία Παπαϊωάννου και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου στο τομέα αθλητισμού  Γιάννης Τσαπάκης.


Με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοποριακού-στην Ελλάδα και στην Ευρώπη-  προγράμματος «ΖΩΗ» η πολιτική πρόληψης στην Κρήτη, εισέρχεται σε μια νέα φάση, ακολουθώντας και ενσωματώνοντας τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές άλλων κρατών.


Ήδη 25 απινιδωτές έχουν τοποθετηθεί σε αθλητικούς χώρους με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει τους 76. Ειδικότερα, στην Π.Ε. Ηρακλείου έχουν τοποθετηθεί 70 απινιδωτές και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τους επιστήμονες  από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ, τις εθελοντικές ομάδες, τους Δήμους του νησιού, τις αθλητικές ενώσεις και σωματεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, για την «ομπρέλα» προστασίας που αναπτύσσεται σε όλο το νησί.



Αναλυτικά σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους Κρητικούς, αλλά και τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών σε ετήσια βάση. Με την τοποθέτηση, περισσότερων από 250 απινιδωτών σε δεκάδες σημεία του νησιού, στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες, σε σημεία συνάθροισης και αθλητικούς χώρους,  είμαστε αισιόδοξοι ότι μακροπρόθεσμα θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους αιφνίδιους θανάτους. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Περιφέρεια Κρήτης, προχωρά και στη δημιουργία της Κινητής Μονάδας Πρόληψης Καρδιολογικών Νοσημάτων, που θα πραγματοποιεί δωρεάν έλεγχο, με σκοπό την ανίχνευση σπάνιων και κληρονομικών καρδιολογικών παθήσεων σε 3.000 παιδιά, ηλικίας 14 έως 17 ετών».

Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης : «Ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που στήριξε εξαρχής την υλοποίηση του προγράμματος «ΖΩΗ». Πρόκειται για ένα δίκτυ ασφαλείας, μία ομπρέλα προστασίας. Η επιτυχία του προγράμματος είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την τοποθέτηση εξειδικευμένου εξοπλισμού , τους απινιδωτές, την εκπαίδευση των πολιτών και τη δημιουργία συνεργιών με εθελοντικές ομάδες . Το μεγάλο στοίχημα είναι η εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών για τον αιφνίδιο θάνατο και τις πρώτες βοήθειες».

Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και  επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης Αλεξία Παπαϊωάννου:  

«Το πρόγραμμα «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης είναι με επιτυχία σε εξέλιξη και παράλληλα προετοιμάζεται από το ΙΤΕ η εφαρμογή που θα ειδοποιεί τους πολίτες για τα σημεία τοποθέτησής τους, ώστε να είναι δυνατή η ταχεία χρήση τους για  την αντιμετώπιση θύματος καρδιακής ανακοπής. Η επιτυχία του προγράμματος όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από  την εκπαίδευση των πολιτών στην ΚΑΡΠΑ ώστε όλοι όσοι είναι μάρτυρες καρδιακής ανακοπής να μπορούν να βοηθήσουν το θύμα αποτελεσματικά.  Για το λόγο αυτό, εθελοντές από τον Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χανίων, την Εθελοντική ομάδα Φίλιος Ζευς, τις ομάδες Επίδρασις, RESCUE TRAINING INTERNATIONAL και advanced pediatric life support, συμμετείχαν σε ενημερωτική ημερίδα στην Ιατρική Σχολή του Π.Κ. αναφορικά με τους τρόπους εκπαίδευσης των πολιτών».

Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Τσαπάκης.

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την άψογη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης  στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΖΩΗ». Ως Αντιδήμαρχος αθλητισμού έχω παραλάβει στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές που παραδόθηκαν από την Περιφέρεια τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς  χώρους άθλησης. Σε επόμενο χρόνο προγραμματίζεται η ενημέρωση και η εκπαίδευση της αθλητικής κοινότητας του Παγκρητίου σταδίου στην χρήση της ιατρικής συσκευής και στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ΚΑΡΠΑ. Οι αυτόματοι απινιδωτές έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από οποιονδήποτε».

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά την διάρκεια παρουσίασης λειτουργίας των απινιδωτών στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο χώρο βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες του 31ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου που συνοδεύονταν από την δασκάλα τους Νίκη Νταμπακάκη, και ενημερώθηκαν για την χρησιμότητα του ιατρικού εξοπλισμού.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........