Ραγδαία αύξηση εμφάνισαν οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 στην Κρήτη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023 και 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη 2η Έκθεση του «Παρατηρητηρίου για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH», με Φορέα υλοποίησης τον «Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου».
Πιο συγκεκριμένα, από 1 Ιανουαρίου 2024 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 1151 περιστατικά, δηλαδή σταθερά καταγγέλθηκαν πάνω από 127 περιστατικά το μήνα, περίπου 4 περιστατικά ανά ημέρα. Εξάλλου, οι καταγγελίες στο διάστημα αναφοράς από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου από το 2022 μέχρι και το 2024, που περιλαμβάνονται στη 2η Έκθεση του «Παρατηρητηρίου», έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστεί (από 221 αναφορές το 2022 σε 464 το 2024).
Η κατανομή των καταγγελιών ανά νομό ακολουθεί αυξητική τάση, αναλογικά με τον πληθυσμό του, με τον Ν. Ηρακλείου να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2024 συστάθηκαν Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας και στους νομούς Ρεθύμνης και Λασιθίου.
Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι για το δεύτερο τρίμηνο λειτουργίας του «Παρατηρητηρίου» (1 Ιουλίου 2024 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024) καταγράφηκαν συνολικά 464 περιστατικά, αριθμός που είναι κατά 11% χαμηλότερος της προηγούμενης περιόδου αναφοράς (Μάρτιος - Ιούνιος 2024). Η πλειοψηφία των καταγγελιών εντοπίστηκε στους Ν. Ηρακλείου και Ν. Χανίων και ακολουθούν ο Ν. Ρεθύμνης και ο Ν. Λασιθίου.
Συνολικά, τα δεδομένα για το διάστημα από 01/07/2024 μέχρι και 30/09/2024 για την Περιφέρεια Κρήτης, δείχνουν μια σταθερά υψηλή καταγραφή, δείγμα και της πρόθεσης των γυναικών να μιλήσουν και να καταγγείλουν. Η ετοιμότητα των αρμόδιων Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, απαντά σε αυτήν τη νέα συνθήκη.
Το «Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH» και ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» πιστεύουν ότι:
1. Είναι επιτακτικότερο από ποτέ να υπάρξουν μηχανισμοί ενδυνάμωσης και ασφάλειας των γυναικών-θυμάτων βίας, από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να μιλήσουν, σε κάθε φάση της διαδικασίας καταγγελίας, έως την απονομή δικαιοσύνης εις βάρος του δράστη.
2. Τόσο τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας που λαμβάνουν την καταγγελία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις επιζώσες, να εφαρμόζουν διαδικασίες εκτίμησης κινδύνου και να διαμοιράζονται τα δεδομένα στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων επαγγελματιών διαχείρισης περιστατικών.
3. Να γίνεται διαρκής κατάρτιση (επί του πεδίου) στελεχών όλων των ειδικοτήτων (αστυνομικοί, δικηγόροι, δικαστές, ιατρικό προσωπικό, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών ΟΤΑ).
4. Σε ότι αφορά την κακοποίηση παιδιών, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η ίδρυση και στελέχωση της Δομής «Σπίτι του Παιδιού» στην Κρήτη, για την ασφάλεια των παιδιών θυμάτων–μαρτύρων κακοποίησης, αλλά και την ορθότητα των διαδικασιών λήψης καταθέσεων.
5. Να υλοποιούνται δράσεις Ευαισθητοποίησης και πρόληψης.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του «Παρατηρητηρίου» είναι η συλλογή δεδομένων για τα περιστατικά κακοποίησης σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης και η καταγραφή καλών ή και κακών πρακτικών ως προς τη συντονισμένη ανταπόκριση Φορέων και επαγγελματιών πρώτης γραμμής. Το «Παρατηρητήριο» στοχεύει στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων (Εισαγγελία, Αστυνομία, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατροί, Νοσηλευτές, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ψυχολόγοι), για την καλύτερη ανταπόκριση στο φαινόμενο και τη μεγιστοποίηση της προστασίας γυναικών και κοριτσιών.
«Το Έργο “Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH” υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος BUILD, με Φορέα υλοποίησης τον “Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου”. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του Προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ». #westandwithwoman
Με εκτίμηση
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΙΡΗ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗ ΣΜΑΡΩ ΣΤΑΦΥΛΑΚΗ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου