Κουλές Γραμμένης ή Κουλές Γρηγοριάς ή Μαργαρικαρίου ή Λαγολιού

 Ένα από τα πολλά μικρά οχυρά με την ονομασία «Κουλέδες» που έκτισαν οι Οθωμανοί την περίοδο 1867-1866 για να διατηρήσουν τον έλεγχο στην ενδοχώρα της Κρήτης, καθώς είχε ξεσπάσει η μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869.


Στον Καστρολόγο υπάρχει ειδικός χάρτης με τη συνολική εικόνα και χαρτογράφηση των 67 σωζόμενων κουλέδων της Κρήτης (πιθανόν υπάρχουν κι άλλοι που γνωρίζουμε).



Οι Τούρκοι έκτισαν αρκετούς κουλέδες και στο νομό Ηρακλείου, κυρίως στην πεδιάδα της Μεσαράς, αλλά και στα υπόλοιπα περάσματα του νομού.


Η περιοχή της Μεσαράς ήταν ισχυρά φυλασσόμενη περιοχή. Οι δίοδοι που οδηγούσαν σε αυτή ήταν οχυρωμένες με Κουλέδες, έτσι ώστε να ελέγχεται η επικοινωνία με τις γειτονικές περιοχές.



Στη μικρή κοιλάδα των Καμαρών – Γρηγοριάς – Μαγαρικαρίου υπήρχαν οι Κουλέδες της Γραμμένης και ο Κρεμαστός. Ο πρώτος είχε κτιστεί μεταξύ Γρηγοριάς και Μαγαρικαρίου, κοντά στον δρόμο. 


Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με σχεδόν ατόφια την οροφή του. Ο κούλες που ήταν μάλλον κεντρικός (κισλά), είχε διαστάσεις 25x11m και ήταν εφοδιασμένος με 24 πολεμίστρες. 


Η θέση του είναι περίοπτη και οχυρή, αφού προστατεύεται σχεδόν ολόγυρα, εκτός από τη βόρεια μεριά του, όπου ήταν και η πρόσβαση σε αυτόν. Στον κούλε της Γραμμένης κατέφυγαν οι κάτοικοι του Μαγαρικαρίου το Μάιο του 1944, όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν το χωριό.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:   Δεκέμβριος 2013

Πηγές

  • Γ. Ι. Χρηστάκης, «Ιστορικά Οχυρωματικά Μνημεία της Κρήτης (330πΧ-1898)», Εκδόσεις Κρητικά Γράμματα, 2004
  • Ιστοσελίδα ΙΔΗ - ΚΟΥΛΕΔΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........