Ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομα του με μια ιστορική πράξη αντίστασης κατά της χούντας, αλλά και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καλού Χωριού, άφησε την τελευταία του πνοή στη γενέτειρά του.
Η πράξη του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στη νεότερη ελληνική ιστορία καθώς ήταν ο πιλότος που οδήγησε το αεροπλάνο του ως τη Ρωσία, στα χρόνια της επταετίας.
Σε παλιότερη εκδήλωση, μάλιστα, περιγράφοντας ο ίδιος την πράξη του, ανέφερε πως έγινε μεσούσης της χούντας όταν στις 9 Σεπτεμβρίου 1970 ως ιπτάμενος υποσμηναγός τότε, που ήταν χαρακτηρισμένος ως αντιφρονών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση.
Η χούντα αιφνιδιάστηκε και δεν δίστασε να ζητήσει από τους Τούρκους να καταρρίψουν το αεροπλάνο κάτι που δεν έγινε. Ο υποσμηναγός Μανιαδακης μετά από περιπετειώδη πτήση έφθασε στη Σεβαστούπολη, κάτι που οι πολίτες στην Ελλάδα δεν έμαθαν, καθώς η χούντα αποσιώπησε την είδηση.
«Πήρε ένα πολεμικό αεροπλάνο για να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο, κάτω από την ομπρέλα όλων των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής αεροπορίας, μέσα στο σκοτάδι χωρίς όργανα και κατάφερε όχι μόνο να περάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και να διασχίσει μια δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, να τον ψάχνουν και να μην τον βρίσκουν τα ραντάρ.
«Φτάνει σ’ ένα ξένο κράτος στη Ρωσία. Άγνωστος εν μέσω αγνώστων, χωρίς γνώση της γλώσσας κι από αεροπόρος που έχει ένα λαμπρό μέλλον και πλούσιες παροχές, γίνεται οικοδόμος στην Τασκένδη για έξι χρόνια αφήνοντας πίσω οικογένεια, γονείς και φίλους».
Ο Μιχάλης Μανιαδάκης αποστρατεύθηκε και συνταξιοδοτήθηκε ως σμηναγός βάσει του φύλλου διακοπής μισθοδοσίας που είχε πάρει για τη μετάθεσή του στη Σχολή Πολέμου στο Τατόι, πριν αυτοεξοριστεί στη Σοβιετική Ένωση.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου