Στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά τη σταδιακή άνθιση του νεοελληνικού έθνους και την εδραίωση μιας σχετικής σταθερότητας στο πολιτειακό σύστημα της χώρας, αρχίζει να αναπτύσσεται η Επαρχία των Αθηνών του Νομού Αττικοβοιωτίας.
Στα περίχωρα της Αθήνας εντοπίζεται και ένας μικρός οικισμός, το Περιστέρι, μεταξύ των 52 λοιπών οικισμών που την περιβάλλουν.
Το Περιστέρι, αποτελεί έναν από τους κύριους προσφυγικούς συνοικισμούς των Αθηνών και Πειραιώς, που απέχουν μόνο 1-4 χιλιόμετρα από την οικοδομημένη πόλη και το κέντρο της.
Η πίστη και η ανάγκη για Θρησκευτική Έκφραση
Οι νέοι μικρασιάτες κάτοικοι του Περιστερίου προσπαθούν με κόπο ψυχής να ανασυγκροτηθούν με τις μνήμες του παρελθόντος πολιτιστικού τους βίου, τη θρησκευτική έκφραση, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και τη δημιουργία συλλόγων για συναναστροφή.
Οι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασία αρχίζουν να οικοδομούν τους ναούς τους. Ένας από αυτούς είναι ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμός Θεοτόκου Περιστερίου, η γνωστή σε όλους Ευαγγελίστρια. Με οδηγό και προστάτη την Εικόνα της Παναγιάς που έφεραν από την πατρίδα τους ξεκινούν την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού.
Η ανοικοδόμηση του Ι Ναού ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε στην πρώτη φάση το 1930. Το ίδιο έτος ανακηρύχθηκε Ενοριακός Ναός (ΦΕΚ306Α 02/09/1930), με πρώτο εφημέριο τον π. Κωνστάντιο από την Κωνσταντινούπολη. Η εξωτερική άποψη του Ναού που σήμανε και το τέλος των εργασιών ολοκληρώθηκε από το 1944 έως και το 1950.
O Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας εγκαινιάστηκε στις 20 Αυγούστου του 1944 από τον τότε Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρό Γερμανό Γκούμα. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια μία γερμανική οβίδα τρύπησε τον τοίχο του Ιερού Ναού όπου ήταν η αγιογραφία της Πλατυτέρας, έπεσε στην Αγία Τράπεζα και δεν εξερράγη θαυματουργικά. Για δέκα ημέρες νυχθημερόν εργάτες και απλοί ενορίτες απεκατέστησαν τα ζημιές για να προλάβουν να γίνουν τα εγκαίνια του Ναού την ημέρα που είχαν οριστεί.
Εκκλησιαστικά το Περιστέρι, μέχρι και το 1974 που έγινε αυτόνομη Μητρόπολη, ανήκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το 1974 με πρόταση του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολις Περιστερίου, με απόσπαση των ενοριών του Περιστερίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και καθιερώνεται ως Μητροπολιτικός ο Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Μικρασιατών.
Ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός "Ευαγγελίστρια Περιστερίου" (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) έχει την ευλογία και την χάρη να φιλοξενεί μια από τις πλέον ιστορικές εικόνες της Μικράς Ασίας την εικόνα της Θεοτόκου που κρατά στο χέρι της τον μικρό Χριστό (βρεφοκρατούσας). Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου ιστορείται, όπως αναφέρει η σχετική επιγραφή, από το 1726 και έχει μεταφερθεί από τον Άγιο Γεώργιο Μαλακωπής Καππαδοκίας.
Η ιστορική αυτή εικόνα συντηρήθηκε πρόσφατα και αποτελεί την κύρια εικόνα του Ναού, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για την θαυματουργική παρουσία της Παναγίας στη ζωή των πιστών μετά από την ευλαβή προσκύνησή της.
Ιστορικό κειμήλιο του ναού από την Μικρά Ασία αποτελεί επίσης και η φορητή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η οποία αγιογραφήθηκε το 1929 από κάποιον που υπογράφει ως Ζωγράφος. Παρόμοια εικόνα και αυτή του Χριστού, επίσης από το 1929.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου