Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Αρχανών – Ρούβα – Γουβών σε συνεργασία με τη ΜΙΝΩΑ Ενεργειακή Κοινότητα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς και πολίτες της Κρήτης με θέμα: «Οι ενεργειακές προοπτικές στην Κρήτη και οι επιπτώσεις τους στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον», το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 από τις 09:00 έως τις 17:00 στην αίθουσα Μανώλης Καρέλλης (Ηράκλειο, Ανδρόγεω 2, β΄ όροφος).
Βασικός στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Πράσινη Μετάβαση, τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή μας και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα θέμα σχετικά με το οποίο διατυπώνονται συχνά αντικρουόμενες απόψεις, χωρίς να αποφεύγονται ακόμα και φαινόμενα παραπληροφόρησης, στην ημερίδα φιλοξενούνται διακεκριμένοι εισηγητές με βαθιά γνώση του αντικειμένου, προκειμένου να διευκρινίσουν τα όσα ισχύουν και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
Καθώς εν μέσω περιβαλλοντικής κρίσης το θέμα παραμένει επίκαιρο, στόχος των συντονιστών της δράσης είναι να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις μέσα από τη δημόσια συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/RKUPkLWFJgy58fwV9
Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν νωρίτερα πιθανές ερωτήσεις και απορίες στην πλατφόρμα ερωτήσεων: https://forms.gle/oUdXW3wxS9VAsxB7A
Υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης, μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/kepea_archanon , ενώ θα υπάρχει απευθείας διαδικτυακή μετάδοση: https://youtube.com/live/Ne1nU09pwds
Πρόγραμμα Ημερίδας
9:00-9:20 Προσέλευση
9:20-9:30 Καλωσόρισμα – Παιδαγωγική Ομάδα ΚΕΠΕΑ Αρχανών
10:00-10:20 «Ενεργειακές Κοινότητες – Μετάβαση και οφέλη για τους πολλούς»
Ερμιόνη Γιαλύτη, Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειάρχη, Μέλος Δ.Σ. Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
Αλέξανδρος Γαρεφαλάκης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ, Μέλος Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
10:20-10:40 «Φωτοβολταϊκά πάρκα – Με την πρίζα στον Ήλιο δημιουργούμε πρόσθετο εισόδημα»
Γεώργιος Βισκαδούρος, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΕΛΜΕΠΑ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
10:40-11:00 «Αιολική ενέργεια – Αξιοποιούμε σωστά τον άνεμο του τόπου μας»
Δημήτρης Κατσαπρακάκης, Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, Μέλος της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
11:00-11:20 «Βιομάζα – Γεωθερμία – Το τεράστιο δυναμικό της Κρήτης»
Αριστοτέλης Τσεκούρας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Πολυτεχνείου Κρήτης, Senior Engineer Consultant, Μέλος της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
11:20 -11:40 «Υδατικά αποθέματα – Ας μιλήσουμε για το νερό…»
Αντώνης Κοζυράκης, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδας, Μέλος της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
11:40-12:10 Διάλειμμα για καφέ
12:10- 12:30 «Βιώσιμη ανάπτυξη – Αποανάπτυξη. Κλιματική κρίση, προστασία του περιβάλλοντος & κινήματα»
Κώστας Αντωνιάδης, Γεωλόγος -Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών “Διαχείριση Περιβάλλοντος Καταστροφών & Κρίσεων” του τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (ΕΚΠΑ).
12:30-12:50 «Η ενεργειακή μετάβαση και τα “οικόπεδα” της ενέργειας στην Κρήτη»
Βάνα Σφακιανάκη, Aρχιτέκτων
12:50-13:10 «Η λειτουργία της αγοράς και η τιμή της μονάδας ενέργειας»
Μανόλης Παναγιωτάκης, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ
13:10-13:30 «Σχέση ΒΑΠΕ και Γεωλογικών Διεργασιών: Οι Γεωλογικές Συνέπειες της Εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στο Φυσικό Τοπίο και το Υπέδαφος»
Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
13:30-13:50 «Οι επιπτώσεις των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα»
Ασπασία Αναγνωστοπούλου (MSc), Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
13:50-14:30 Διάλειμμα - μπουφές
14:30-17:00 Ανοιχτή συζήτηση
Προεδρείο: Μάριος Διονέλλης, Δημοσιογράφος
Μπάμπης Φασουλάς, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, Έφορος Γεωποικιλότητας ΜΦΙΚ Παν/ου Κρήτης, Πρόεδρος Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου