Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στην εκδήλωση για τη «Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη»
Σε ηχηρή παρέμβαση για τον αποκλεισμό των Δήμων από τη διαχείριση και την κατανομή του ενεργειακού χώρου, αλλά και την πολιτική που υστερεί από την Αυτοδιοίκηση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα τη «Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/1 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο χαιρετισμό του, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργου Μαρινάκη, Βουλευτών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και πολλών ενδιαφερομένων, αφού τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής της ενεργειακής Δημοκρατίας που είναι κατοχυρωμένη στην Ε.Ε, έκανε λόγο για ενεργειακή ολιγαρχία στην οποία η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιδράσει.
Ειδικότερα επεσήμανε: «Αυτή η συνάντηση γίνεται στην σκιά του νόμου 5106/24 και νομίζω ότι αυτή είναι και βάση στην οποία πρέπει να προγραμματίσουμε τις αντιδράσεις μας, την αντίδραση της Αυτοδιοίκησης του Πρώτου και Δεύτερου βαθμού. Αναφερόμαστε σε ενεργειακή Δημοκρατία και προφανώς είναι το ζητούμενο, είναι θεωρητικά κατοχυρωμένη σε καταστατικά κείμενα της Ε.Ε., αλλά δεν ισχύει στη μία χώρα της Ε.Ε.. Δεν ισχύει στην Ελλάδα. Και νομίζω πρέπει να το πούμε απερίφραστα, ότι διαμορφώνονται και έχουν εγκατασταθεί συνθήκες ενεργειακής ολιγαρχίας».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε εμφατικά ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου εκχωρείται ενεργειακός χώρος σε ολιγοπώλια περιορίζοντας την Αυτοδιοίκηση σε ρόλο καταναλωτή και αναρωτήθηκε εάν πρέπει να γίνει ανεκτή αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό: «Και εδώ τίθεται πραγματικά ζήτημα της στάσης μας, ημών των Αυτοδιοικητικών, που είμαστε και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πώς στεκόμαστε, πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό.
Πώς αντιμετωπίζουμε ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη εκχωρήσει τον ενεργειακό χώρο σε ολιγοπώλια και νόμο ο οποίος προβλέπει ότι η κατασκευή και διαχείριση των ενεργειακών έργων θα γίνεται από αυτούς τους ήδη αδειούχους. Και ο οποίος νόμος περιορίζει την Αυτοδιοίκηση και τις υπόλοιπες Κοινότητες στο ρόλο του καταναλωτή. Δεν μιλάμε για παραγωγούς μιλάμε για καταναλωτές.
Ορισμένοι παράγουν την ενέργεια, που είναι πολύ συγκεκριμένοι. Υπάρχουν αποθαρρύνσεις για όσους εκτός αυτών θα παρήγαγαν ενέργεια και στον ίδιο τον νόμο με μείωση της δυνατότητας λήψης ενέργειας και άλλες σχεδόν τιμωρητικού χαρακτήρα διατάξεις. Συνεπώς, ο νόμος μας έχει τοποθετήσει σε μία πολύ συγκεκριμένη θέση. Και βέβαια δεν μπορεί να μην τεθεί το ερώτημα. Αυτοί οι πόροι που υπάρχουν για την ενέργεια οι οποίοι προέρχονται προφανώς από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν; Ποιος θα πάρει τα λεφτά;
Και μετά, ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα αποδίδεται κάνοντας χάρη, στους φτωχούς καταναλωτές στους Δήμους στους ΟΤΑ; Αυτή είναι η κατάσταση την οποία πρόκειται να ανεχθούμε; Αυτό το ζοφερό σκηνικό είναι μέρος ενός ευρύτερου ζοφερού σκηνικού και τίθεται από ένα σημείο και μετά το ερώτημα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνένοχη στο σκηνικό αυτό;».
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Καλοκαιρινός εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της παραγωγής πράσινης ενέργειας από τους Δήμους και αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως στο Δήμο Ηρακλείου, που έργα για την παραγωγή ενέργειας κινδυνεύουν με απένταξη ή δεν μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Η τραυματική εμπειρία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα, μέχρι να φτάσουμε στο νόμο 5106/24, είναι να εντάξουμε, να συνδέσουμε ακόμη και μικρά έργα.
Η αγωνία μας να απεντάσσονται έργα, ή να μην εντάσσονται καν, ή να κινδυνεύουν να απενταχθούν, που είναι έργα από σχεδόν 1 MW της ΔΕΥΑΗ για φωτοβολταικά σε δεξαμενές, μέχρι ένα πολύ μικρό σε ένα σχολείο του Αγίου Μύρωνα που κινδυνεύει με απένταξη. Και αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι έχουμε φτάσει στο αυτοεξευτελιστικό σημείο όταν σχεδιάζουμε την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη να λέμε, καλύτερα μην βάλεις ενεργειακές αναβαθμίσεις μέσα.
Ή όταν μιλάμε για ενεργειακές αναβαθμίσεις να εννοούμε να φτιάξουμε τα κουφώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας και νομίζω καλό θα ήταν να βρίσκεται εδώ ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου για να τα ακούσει. Όμως πρέπει να πω για να είμαι δίκαιος ότι τα άκουσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Εμείς δεν σιωπήσαμε. Αλλά το ζήτημα είναι μόνο αν θα σιωπούμε, ή αν η αντίδρασή μας θα πάρει και άλλα χαρακτηριστικά;».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στην αιχμηρή τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με την αποστέρηση τεράστιων πόρων, επιχειρώντας σε ένα περιβάλλον μιζέριας και τρομερής στενότητας να εξυπηρετήσουν το Δημόσιο συμφέρον και να εκπληρώσουν την αποστολή τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Σε αυτό το ζοφερό τοπίο πρέπει να προσθέσουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε, μιλώντας γενικά για την πράσινη ανάπτυξη, την υποτιθέμενη πράσινη ανάπτυξη, το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όλα αυτά τα πάρα πολύ ωραία τα οποία φαίνεται ότι μας οδηγούν σε ένα ρόδινο δρόμο προς το μέλλον, τα ζητήματα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών, την τεράστια υποχώρηση της Αυτοδιοίκησης που ανέχθηκε τη μη απόδοση, της διευρυμένης απόδοσης της ευθύνης του παραγωγού και μετακυλούμε τα κόστη στο δημότη.
Επίσης τα προβλήματα διαχείρισης βιοαποβλήτων και τα ζητήματα του δομημένου περιβάλλοντος και των εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οποία έχουν δεσμευτεί στην Κεντρική κυβέρνηση και δίδονται με το σταγονόμετρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο για το Δήμο Ηρακλείου αν αθροίσουμε αυτούς τους αποστερημένους πόρους από αυτές ειδικά τις πηγές, μιλάμε για ποσά τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ 100 εκατ. ευρώ.
Και ο καθένας μπορεί να κάνει το δικό του λογαριασμό, να δει τι χάνεται και εμείς επιχειρούμε σε ένα περιβάλλον μιζέριας και τρομερής στενότητας. Αλλά το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το Δημόσιο συμφέρον, πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας».
Υπενθυμίζεται ότι την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ), Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ), Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (Ο.Ε.Ε.-Τ.Α.Κ.), Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ).
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου