Όλοι μαζί για ένα ασφαλέστερο και καλύτερο διαδίκτυο! Με αυτό το ισχυρό μήνυμα γιορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, ενώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο.
Για 22η συνεχόμενη χρονιά, φορείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές, να προωθήσουν την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο και να καλλιεργήσουν υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025 είναι μια αφορμή για ενημέρωση, προβληματισμό και ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων ώστε να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες του ψηφιακού κόσμου. Ο δρόμος προς ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο περνά από τη γνώση, τη συνεργασία και τη συνειδητή χρήση της τεχνολογίας!
Kεντρική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή 30 σχολείων
Η κεντρική εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 30 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τη διοργάνωση ανέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέτα Μακρή, στον χαιρετισμό της, υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιακής παιδείας και την ανάγκη αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση των μαθητών με τις αγαπημένες ηθοποιούς Βάσω Λασκαράκη και Βάσια Γκολφινοπούλου. Οι ηθοποιοί συνομίλησαν με τα παιδιά, μοιράστηκαν πολύτιμες συμβουλές για μια θετική διαδικτυακή εμπειρία και απάντησαν στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους.
Η πρώην ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη συνομίλησε με τους μαθητές με την ιδιότητά της ως μητέρα δυο έφηβων παιδιών και τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας κριτικής σκέψης και διαλόγου, ώστε οι νέοι να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση.
https://youtu.be/mx58KV2AuI0?si=LTdvyvuvLO6XsCYk
Η επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κ. Βιβή Φραγκοπούλου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση ειδικών της Αρχής Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η υποδιοικήτρια κ. Αντιγόνη Γιαννακάκη, η κ. Άννα Ανδρεούδη και ο κ. Κωνσταντίνος Μάγκος τόνισαν τη σημασία του ψηφιακού εγγραμματισμού και μίλησαν στους μαθητές για τις προοπτικές καριέρας στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς βραβεύτηκαν για τις πρωτοποριακές ιδέες και δημιουργίες τους.
Νικητές διαγωνισμού «Πιάσε τη σημαία»
Νικητές διαγωνισμού «Λέμε όχι στον διαδικτυακό εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!»
Κατηγορία Νηπιαγωγείου: 50 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 170 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κατηγορία Δημοτικού: 10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ & 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νικητές διαγωνισμού: «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας»
Κατηγορία Γυμνασίου: 70 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ
Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.
Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του
διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828), στο Instagram (https://instagram.com/saferinternet4kids_gr?utm_medium=copy_link) και ακολουθήστε μας στο Χ (https://x.com/SaferInt4Kids).
Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ' αυτήν πληροφοριών.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου