Γνωρίζατε ότι οι Μινωίτες της Κρήτης ανακάλυψαν το καζανάκι πάνω από 3.700 χρόνια πριν;

 Γνωρίζατε ότι οι Μινωίτες της Κρήτης ανακάλυψαν το καζανάκι πάνω από 3.700 χρόνια πριν; Αυτή η αξιοσημείωτη ξύλινη εφεύρεση, που ανακαλύφθηκε στο Ανάκτορο της Κνωσσού, ήταν μέρος ενός εξελιγμένου υδραυλικού συστήματος που κατευθύνει αποτελεσματικά τα απόβλητα μέσω σωλήνων αποχέτευσης.


Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Αυτό το πρωτοποριακό σύστημα διαχειρίστηκε επίσης το βρόχινο νερό και παρείχε καθαρό νερό, επισημαίνοντας την προηγμένη αντίληψη της υγιεινής πολύ πριν οι Ρωμαίοι τελειοποιήσουν παρόμοια τεχνολογία.


Η λαμπρότητα των Μινωιτών παραμένει απόδειξη της θέσης τους ως μερικών από τους μεγαλύτερους μηχανικούς της ιστορίας. Οι καινοτομίες τους συνεχίζουν να εμπνέουν δέος και θαυμασμό σήμερα!

Δεν είναι σαφές ποιος εφηύρε πρώτος την τουαλέτα με καζανάκι. Παρόλο που αρχαιολογικές ανασκαφές στη βορειοδυτική Ινδία αποκάλυψαν συστήματα αποχέτευσης ηλικίας 4000 ετών, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τουαλέτες, δεν είναι σαφές αν πρόκειται πραγματικά για τέτοιες.


Τα πρωτόγονα αποχωρητήρια που χρησιμοποιούσαν μια συνεχή ροή νερού για να απομακρύνουν τα απόβλητα χρονολογούνται τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν, και τα πρώιμα συστήματα τουαλέτας χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων και των Μοχέντζο-ντάρο και Χαράππα της κοιλάδας του Ινδού.


Ωστόσο, η πραγματικά πρώτη τουαλέτα εφευρέθηκε είτε στους Σκωτσέζους (σε έναν νεολιθικό οικισμό που χρονολογείται από το 3000 π.Χ.) είτε στους Μινωίτες που κατασκεύασαν το παλάτι της Κνωσού (το 1700 π.Χ.) με μεγάλες πήλινες λεκάνες συνδεδεμένες με ένα καζανάκι, σύμφωνα με το huffingtonpost.gr.



Ρωμαϊκή εποχή

Μέχρι το 315 μ.Χ., η Ρώμη διέθετε 144 δημόσιες τουαλέτες. Οι Ρωμαίοι αντιμετώπιζαν την επίσκεψη στην τουαλέτα ως ένα κοινωνικό γεγονός. Συναντούσαν φίλους, αντάλλασσαν απόψεις, ενημερώνονταν για τις ειδήσεις και σκουπίζονταν με ένα κομμάτι σφουγγάρι στερεωμένο σε μια κοντή ξύλινη λαβή.


Στη συνέχεια, το ξεπλένανε σε ένα κανάλι νερού που περνούσε μπροστά από την τουαλέτα και το ξαναχρησιμοποιούσαν. Έχει υποστηριχθεί ότι αυτή η πρακτική γέννησε τη φράση ”πιάνοντας τη λάθος άκρη του ραβδιού”.


Οι τουαλέτες κατα το Μεσαίωνα

Στη Μεσαιωνική Αγγλία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ”γιογιό” και απλά πετούσαν το περιεχόμενό τους από μια πόρτα ή ένα παράθυρο στο δρόμο. Οι πιο εύποροι χρησιμοποιούσαν ένα ”αποχωρητήριο” (σ.σ Γκαρνταρόμπα), ένα δωμάτιο που προεξείχε με ένα άνοιγμα για τα περιττώματα, που κρεμόταν πάνω από μια τάφρο. Το όνομα προέρχεται πιθανώς από την πρακτική της αποθήκευσης των χιτώνων και των ρούχων στο χώρο της τουαλέτας, ώστε η μυρωδιά να αποθαρρύνει τους ψύλλους και άλλα παράσιτα. Από κει και πήρε το όνομά της η ντουλάπα στα αγγλικά (garderobe).


Οι χωρικοί και οι δουλοπάροικοι, ωστόσο, ανακουφίζονταν σε κοινόχρηστα αποχωρητήρια στην άκρη των δρόμων. Στο Λονδίνο κατασκευάστηκε ένα τεράστιο δημόσιο αποχωρητήριο που άδειαζε απευθείας στον ποταμό Τάμεση, προκαλώντας δυσοσμία και αρρώστιες σε ολόκληρο τον πληθυσμό της αγγλικής πρωτεύουσας.


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου