Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ένα αφιέρωμα-περιήγηση στην ιστορία της Κρήτης μέσα από επιλεγμένα βιβλία.

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»


Μέσα από βιβλία των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 2025, 10 π.μ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Περίπτερο 14, αίθουσα Βαβέλ

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ένα αφιέρωμα-περιήγηση στην ιστορία της Κρήτης, μέσα από επιλεγμένα βιβλία. Πιο συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στα εξής έργα:

–Ιωάννης Κονδυλάκης, Γραμβούσα – Το νησί των κουρσάρων


–Μαρίνα Μπάντιου – Η Μάχη της Κρήτης στον ελλαδικό και διεθνή Τύπο της εποχής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου: Λογοκρισία και προπαγάνδα


–Φραντς Σίμπερ, Ταξίδι στη νήσο Κρήτη του ελληνικού Αρχιπελάγους κατά το έτος 1817, (μετάφραση Ιωάννης Βολανάκης)

–Θεοχάρης Φραγκιουδάκης, Ανθρωποτοπωνύμια του Ν. Χανίων / Η Ενετική Απογραφή του 1637 στον Ν. Χανίων / Χρονοϊστορικός κατάλογος οικήσεων Ν. Χανίων 1030-1905



Θα μιλήσουν οι:

Πάνος Γρηγοριάδης, δημοσιογράφος

Μιχάλης Πατεράκης, ποιητής

Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας, υπεύθυνος Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Μαρία Χατζηαποστόλου, συγγραφέας, διδάκτωρ Θεολογίας

Περισσότερα για τα βιβλία:

Ι. ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ – ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

(Η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη)

Παράρτημα: Λ. Πετρομανιάτης—Το νησί των κουρσάρων

Η Γραμβούσα, νησίδα, σύμβολο και σημείο αναφοράς για τους αγωνιστές του 1821, αποκαλύπτει τα κρυμμένα «μυστικά της». Το «νησί των κουρσάρων» και την ιστορία του αποτυπώνουν ο Ιωάννης Κονδυλάκης μέσα από το εμβληματικό έργο του «Γραμβούσα—Η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη» και ο Λεωνίδας Πετρομανιάτης με το εξαιρετικό κείμενό του στο παράρτημα.


ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ – Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Στο παρόν βιβλίο εξετάζεται η πρόσληψη της Μάχης της Κρήτης σε τεκμήρια του ελλαδικού και διεθνούς τύπου της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπόλεμων και των ουδετέρων για τα ίδια γεγονότα και τα επιχειρήματα της εκατέρωθεν προπαγάνδας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Μέσα από την έρευνα και την ανάλυση δημοσιευμάτων αντιπροσωπευτικών εφημερίδων της ναζιστικής Γερμανίας, της κατεχόμενης Γαλλίας και Ελλάδας, της φασιστικής Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της συμμαχικής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και των ουδετέρων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μελετάται το διάστημα από τις 20 Μαΐου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 1941, όταν η Μάχη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τύπου της εποχής.


FRANZ W. SIEBER – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1817

Μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης

Η πλήρης έκδοση του σπουδαίου έργου του Σίμπερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Ο αυστριακός Franz W. Sieber (Πράγα, 1789-1844), σπούδασε Ιατρική και Αρχιτεκτονική και ήταν κάτοχος ευρείας ανθρωπιστικής παιδείας, με ενδιαφέροντα αρχαιολογικά, ιστορικά, γεωγραφικά, γεωλογικά, γλωσσολογικά, θρησκειολογικά, εθνολογικά, λαογραφικά, βοτανολογικά και άλλα. Ήταν ένας «οικουμενικός άνθρωπος» (Homo universalis). Επισκέφθηκε την Κρήτη κατά το έτος 1817, όπου έμεινε για έναν περίπου χρόνο. Το έργο του, αναφορικά με το ταξίδι του στην Κρήτη, αποτελεί την καλύτερη πηγή για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κρήτης κατά το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Ο συγγραφέας έρχεται στην Κρήτη, έχοντας πρώτα μελετήσει τα κείμενα περιηγητών που είχαν επισκεφθεί το νησί πριν από αυτόν. Μας προσφέρει τις γνώσεις του και συμπυκνώνει μέσα στο βιβλίο του και τις καταγραφές προγενέστερων μελετητών. Ταυτόχρονα, και λόγω της ιατρικής του ιδιότητας, έχει εύκολη πρόσβαση στα σπίτια των κατοίκων των περιοχών που επισκέπτεται και καταγράφει καθημερινές στιγμές και ιστορικά γεγονότα. Με οδηγό του τον Γιώργο και στη συνέχεια τον Ηλία Μελιδόνη, ανακαλύπτει την αθέατη όψη της ζωής στην Κρήτη του 19ου αιώνα. Ήρθε σε επαφή με ανθρώπους της ανώτερης κοινωνικής τάξης και της διοικήσεως, Έλληνες και Τούρκους. Ήταν εφοδιασμένος με σουλτανικό φιρμάνι, προκειμένου να του επιτραπεί να περιοδεύσει στην Κρήτη, όμως αυτό θεωρήθηκε ατελές και προκειμένου να διευκολύνει την εκεί παραμονή του και το έργο του, εξασκούσε δωρεάν την Ιατρική, με αποτέλεσμα να προκαλέσει, αφενός την αντίδραση ορισμένων εκ των τότε Ιατρών της Κρήτης, αφ’ ετέρου δε τη συμπάθεια και την αγάπη των απλών ανθρώπων, που απολάμβαναν δωρεάν περιθάλψεως και φαρμάκων εκ μέρους του.

Ο μεταφραστής του βιβλίου, Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, μετά το πέρας των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών (Αρχαιολογία-Ιστορία-Θεολογία), γνώστης της γερμανικής γλώσσας, έτυχε σχετικής  υποτροφίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1966-1971). Εκεί περιήλθε σε γνώση του το βιβλίο του F. W. Sieber, το οποίο δεν είχε μεταφρασθεί ποτέ ολόκληρο στην ελληνική γλώσσα. Έτσι έλαβε την απόφαση, να προβεί στη μετάφρασή του από την γερμανική στην ελληνική γλώσσα, με απώτερο σκοπό, οι Κρητικοί και γενικότερα οι Έλληνες, οι οποίοι δεν έτυχε να γνωρίζουν γερμανικά, να γίνουν κοινωνοί του πλούτου που περιέχει το σπουδαίο αυτό έργο.

Διαστάσεις 21 Χ 29,7, σελίδες 710


ΘΕΟΧΑΡΗΣ Ι. ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ – ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς η 2η έκδοση

Μη μου πείτε ότι ταξιδεύοντας σε κάποιο μέρος δεν έχετε αναρωτηθεί «γιατί έχει ονομαστεί έτσι;» Τι κρύβεται άραγε πίσω από ένα τοπωνύμιο; Προϊστορία και ιστορία, μύθοι και θρύλοι, μεγάλα γεγονότα και μικροσυμβάντα, γη, αέρας και νερό, ζώα και φυτά, ντόπιοι και περαστικοί, ασχολίες και ιδιαιτερότητες, θρησκείες και γλώσσες, άφησαν το σημάδι τους στο πολυεπίπεδο ανάγλυφο των τοπωνυμίων που συνθέτουν τη σημερινή Ελλάδα. Δύσκολη δουλειά η καταγραφή, η διάσωση, μα, κυρίως, η προσπάθεια ετυμολόγησης των τοπωνυμίων του γεωγραφικού μας χώρου. Από πού ν’ αρχίσει κανείς; Πρώτος περιορισμός, τα ανθρωπο-τοπωνύμια (οικωνύμια), δηλαδή τα τοπωνύμια που αφορούν στην ανθρώπινη παρουσία: σε χωριά και γειτονιές, σε πόλεις και συνοικίες. Δεύτερος περιορισμός, ο νομός Χανίων, λόγω εξοικείωσης αλλά και αγάπης!

Αποκαλύφθηκαν στοιχεία άγνωστα, παρερμηνευμένα, μυστηριώδη, για κάποια από τα οποία, δεν μπορεί, παρά να εξακολουθούν να υπάρχουν και κάποια λάθη ή παραλείψεις. Τούτη η εργασία επιδέχεται διαρκή βελτίωση και εμπλουτισμό και είναι ευήκοη σε κάθε καλόπιστη φωνή.

Διαστάσεις: 17 Χ 24

Σελίδες: 284



Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης «Η Ενετική Εκκλησιαστική Απογραφή του 1637 στον Νομό Χανίων»

Η παρούσα διερεύνηση του ναϊκού αποτυπώματος στον νομό Χανίων σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει να υπεισέλθει σε θέματα της θρησκείας. Η εργασία αυτή προέκυψε ως υπερπλεόνασμα της δεκαετούς προσωπικής ενασχόλησης επί του συγκεκριμένου γεωγραφικού πεδίου και εκφράζει την ανάγκη να επιτονισθούν παρελθοντικές στίξεις που περιέχουν τόσο ο «Χρονο-ιστορικός Κατάλογος Οικήσεων στον Νομό Χανίων», όσο και τα «Ανθρωπο-τοπωνύμια του Νομού Χανίων». Από την περιπέτεια της συγκριτικής μελέτης και της παράλληλης ανάπτυξης των τριών πονημάτων ο συγγραφέας εξέρχεται ταπεινός, παραδίδοντας στους ενδιαφερόμενους έναν κατά το δυνατόν ασφαλή οδηγό πλεύσης…


ΧΡΟΝΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (1030-1905), Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης

Η παρούσα μελέτη αποτελεί παραπλήρωμα του βιβλίου «ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», καθώς δεν συμπληρώνει απλώς κενά και δεν διορθώνει μόνο κάποιες αβλεψίες, αλλά, κυρίως, έρχεται να φωτίσει τη χρονολογική (όχι πια την ετυμολογική) όψη του ζητήματος των οικήσεων στο δυτικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος αποκτά μια αρκετά σαφή εικόνα της ιστορικής πορείας των οικισμών ή άλλων τύπων ανθρώπινης εγκατάστασης (κάστρα, μετόχια, μοναστήρια, συνοικίες κ.λπ.) μέσα στον χρόνο, πάνω σε μια διαδρομή εννέα περίπου αιώνων. Ο παρών κατάλογος στηρίζεται μόνο σε γραπτές πηγές και συνοδεύεται από σχετική βιβλιογραφία. Το βάρος πέφτει στα έγγραφα, ενώ οι επιγραφές παρατίθενται με επιφύλαξη˙ μία χρονολογία σε έναν ναό π.χ. δεν δηλώνει κατ’ ανάγκην και ύπαρξη οίκησης. Γίνεται προσπάθεια να φανεί, στις υποσημειώσεις, η ιστορική πορεία και των γραπτών αναφορών (όχι μόνο των οικήσεων), αφού, συχνά, από το σήμερα και μέχρι την πρωτογενή εγγραφή μεσολαβούν πολλοί μελετητές, των οποίων η μνεία αποτελεί υποχρέωση για κάθε νεότερο… (Από την Εισαγωγή του βιβλίου).



--
Χρήστος Τσαντής, σύμβουλος ψυχικής υγείας-συγγραφέας, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς - Γεωργίου Ξέπαπα 7, 73136, Χανιά
Τηλ. επικοινωνίας: 6983 091058

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου